Nyt

Kastautuminen, 160 x 160 cm, 2019
Kastautuminen, öljy kankaalle, 160 x 160 cm, 2019

Nanna Susi
”Hetkissä on ikuisuus”
Rovaniemen taidemuseo Korundi
24.1.-31.5.2020

Nanna Susi (s. 1967, Asikkala) on yksi Suomen menesty­neimpiä ja rakastetuimpia nykytaiteilijoita. Suden maalauksissa tunteet leiskuvat. Ehkä juuri siksi suuret, värikylläiset maalaukset puhuttelevat meitä jäyhiä suomalaisia jollain maagisella tavalla. Hänen mukaansa maalauksissa tunteet tekevät maalauksista elämisen arvoista. ”Tunteet antavat elämässä suunnan, inhimillisyyden ja uteliaisuuden. Ne ovat ihmisen ajattelun perusta. Joku voisi kutsua niitä omaksi otetuiksi tunnoiksi, omatunnoksi tai ehkäpä sieluksi. Ilman tunteita tuskin ajattelukaan kehittyisi. En hae tunteiden kautta draamaa, vaan läsnäoloa siitä mitä on olla ihminen”, toteaa Susi.

Nanna Susi on koloristi. Voisi sanoa, että Suden maalauspinnat luovat tiloja. Kookkaiden maalausten työstämiseen taiteilija käyttää valtavia siveltimiä, välillä maalaa käsin koko kehonsa voimalla. Tunteiden väripaletti on laaja, herkän ohuet ja vahvat paksut maalikerrokset vuoropuhelevat tilassa. Susi ei häpeile tunteellisuutta, päinvastoin. ” Tunteet ovat yksi älykkyyden muoto. Yksinkertaisimmillaan, yksi elämän vaikeimpia lajeja on olla rehellinen tunteissaan. Minulle se tarkoittaa rehellisyyttä ja yhteyttä itseeni tässä ja nyt ja työssäni. Rehellisyys ei ehkä ole muotia, mutta se on elinehto. Katsoja heijastaa itseään maalauksista ja ”tässä syntyy taiteen ”twist”. Taiteessa on aina vuorovaikutuksen taika.”

Suden maalauksiin voi ”astua sisään”, antaa itsensä tunteiden vietäväksi tai lähteä matkalle toiseen todellisuuteen. Maalauksissa on lähes aina horisontti. Usein maalaukset ovat ilman ihmishahmoja. Aivan kuin joku olisi juuri lähtenyt tai joku olisi juuri tulemassa maisemaan. Mitä juuri tapahtui? Mitä tapahtuu seuraavaksi? Kaiken välillä on kuin rauhallinen hetki, jossa hengitetään syvään. Maalauksista voi löytää myös symboleita: ovia, portteja, teitä, siltoja. Kuin avaimia, joiden avulla kuljetaan maailmasta toiseen. Nanna Susi asuu ja työskentelee Helsingissä ja Roomassa. Hänen teoksiaan on Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelman ohella myös lukuisissa muissa merkittävissä kokoelmissa.

Nanna Susi – Hurmos
31.10.–17.11.2019
nanna susi studio

Atelier Project, MACRO ASILO – Museo d’Arte Contemporanea Roma, Italia (2019)

1. päivä

2. päivä

3. päivä

4. päivä

5. ja 6. päivä

Finale / Recap

Kirjankansi, In The Moods
Julkaisu ”Nanna Susi In the Moods”

Esipuhe / Foreword
”Nanna Susi – Alitajunnan maalari”
”Nanna Susi – Painter of the subconcious”
Laura Luostarinen

Maalauksia / Paintings
1990–2018

Sanoja / Words
”Ylikypsä hetki ja tuore ajattomuus Nanna Suden maalauksissa”
”The overripe moment and immaculate timelessness in the paintings of Nanna Susi”
Altti Kuusamo

Sanoja / Words
”Nanna Susi in the moods”
Heidi Grahn

Curriculum Vitae
Nanna Susi

Valokuvat / Photographs
Jussi Tiainen
(Giorgio Benni s 35, 36, 39. Pihla Pasanen s. 190)

Kustantaja / Publisher
Parus Verus

192 sivua.
ISBN 978-952-7245-07-1

Nanna Susi Studio nyt
nanna susi studio

Fleminginkatu 6, Helsinki, Finland
(Karhupuiston kupeessa, noin 100 m)

Raitiovaunu 3, 9, pysäkkinä Karhupuisto
Tapaamiset ja näytöt sopimuksen mukaan.

Kirsi Kiljunen, assistentti
kirsi(a)nannasusi.fi
+358407369090

Keinutan tulevaisuutta lähelleni unelmoimalla. Se on absurdi mielen tuottama henki. — Se on lahja.